Χωριά της Χίου

Βολισσός

Το κεφαλοχώρι και κέντρο των Βορειοχώρων βρίσκεται 40 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα του νησιού και είναι το μεγαλύτερο χωριό στη βορειοδυτική Χίο. Η Βολισσός, κατά τον Θουκυδίδη, ήταν κάποτε μια παλιά αιολική πόλη και φημίζονταν ως η γενέτειρα του Ομήρου.

Στην κορυφή του λόφου υπάρχει ένα βυζαντινό κάστρο. Η Βολισσός περιτριγυρίζεται από θαυμάσιες, πεντακάθαρες πολύ ήσυχες και γραφικές ακρογιαλιές, μοναδικές σε ομορφιά όπως ο Μάναγρος, η Λήμνος, τα Λευκάθια και η Αγία Μαρκέλλα που είναι ένα από τα πιο σημαντικά προσκυνηματικά κέντρα ολόκληρου του Αιγαίου. Επίνειο της Βολισσού είναι τα Λημνιά που είναι λιμανάκια με υποδομή για τον λιμενισμό τον σκαφών αναψυχής.

Η Βολισσός είναι επίσης η πατρίδα της Αγίας Μαρκέλλας 7 χμ. βορειότερα είναι χτισμένος στην αμμουδερή ακρογιαλιά του ομώνυμου όρμου και ανάμεσα σε μεγάλα και αιωνόβια πλατάνια, ο ναός της αγίας αυτής. Είναι μικρός όμως είναι ωραίος και ευλαβικά περιποιημένος. Στον περίβολο του ναού αυτού είναι χτισμένα πολλά κελιά, στα οποία ξεκουράζονται και φιλοξενούνται οι παραθεριστές για όσο καιρό θέλουν και χωρίς να χρεώνονται τίποτα. Στην παραλία και σε απόσταση περίπου 20 λεπτών από το ναό, βρίσκεται ο τόπος στον οποίο έγινε το μαρτύριο της Αγίας αυτής και μέσα από τους βράχους του αναβλύζει άφθονο το αγίασμα.