Αξιοθέατα της Χίου


Κάστρο:
castle chiosΈχει έκταση 180.000 τ.μ. και τα τείχη του περικλείουν οικισμό με περίπου 650 κατοίκους. Η κατοίκηση στο χώρο του Κάστρου μαρτυρείτε τουλάχιστον από τους ελληνιστικούς χρόνους ενώ ευρήματα πιστοποιούν την συνέχιση της κατοίκησης στους Ρωμαϊκούς και στους πρωτοβυζαντινούς χρόνους.
Ναοί των μεσοβυζαντινών χρόνων μαρτυρούνται από τις πηγές (10ου αι.) και από ευρήματα ανασκαφών (11ου αι.)
Βιβλιοθήκη Κοραή:
Είναι μια από τις μεγαλύτερες και σημαντικότερες της Ελλάδας. Ιδρύθηκε το 1792 και περιλαμβάνει περίπου 130.000 τόμους.
Στο ίδιο κτίριο στεγάζεται το Εθνολογικό και Λαογραφικό Μουσείο Αργέντη.

nautiko mouseioΝαυτικό Μουσείο:
Είναι γνωστό ότι ακόμη και σήμερα οι Χιώτες είναι ιδιοκτήτες του περισσότερου από του μισού ελληνόκτητου στόλου. Το Βυζαντινό Μουσείο της Χίου βρίσκεται στην κεντρική πλατεία της πόλεως (Πλατεία Βουνακίου). Το κτίριο του μουσείου είναι ένα οθωμανικό τζαμί.

 

 

 

 

Δημοτική Πινακοθήκη:
Η Δημοτική Πινακοθήκη της Χίου βρίσκεται στην οδό Ανδρέα Συγγρού, στο κέντρο της πόλεως. Συγκεκριμένα απέχει μόλις μερικά μέτρα από την κεντρική πλατεία (Πλατεία Βουνακίου).

moiloi xiouΜύλοι:
Στο 1,5 χλμ. βόρεια της πόλης βρίσκονται οι Μύλοι της Χίου χτισμένοι σε ένα μικρό λιμενοβραχίονα στην περιοχή Ταμπάκικα. Στα τέλη του 19ου αιώνα και στις αρχές του 20ου, αναπτύχθηκε στη Χίο μιας μικρής κλίμακας βιομηχανική υποδομή. Ο δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος, οι πολιτικές αλλαγές που διαδραματίστηκαν μετά στα Βαλκάνια και την Ανατολική Ευρώπη- που ήταν παραδοσιακές αγορές των Χιώτικων προϊόντων-καθώς επίσης και ο γρήγορος εκσυγχρονισμός της βιομηχανικής παραγωγής απέκλεισαν τις Χιακές βιομηχανίες.
Το κύριο προϊόν των μικρών βιομηχανιών της Χίου ήταν τα κατεργασμένα δέρματα, που παράγονταν στα Βυρσοδεψία, τα οποία βρίσκονταν στα βόρεια της πόλης στην περιοχή Ταμπάκικα. Οι 4 αυτοί ανεμόμυλοι ήταν μέρος της βιομηχανικής αυτής παραγωγής.

 

 

kambos chios 002Κάμπος:
Προάστιο της πόλης προς τα Νότια. Ο Κάμπος από τις πιο όμορφες περιοχές του νησιού, είναι κατάφυτη έκταση στα νότια της πόλης που καλύπτεται κυρίως από περιβόλια εσπεριδοειδών.
Το χώρο επέλεξαν τόσο οι Γενοβέζοι, για να κτίσουν τις επαύλεις τους το 14ο αιώνα όσο και οι ντόπιοι αριστοκράτες στα μετέπειτα χρόνια. Δυστυχώς η σφαγή του 1822 και μετά ο σεισμός του 1881 κατέστρεψαν τα σημαντικά αυτά οικοδομήματα. Τα περισσότερα υπάρχοντα αρχοντικά έχουν κτισθεί στο τέλος του 19ου Αιώνα. Τα περιβόλια ποτίζονται από πηγάδια με μάγγανο που στο παρελθόν το γύριζαν ζώα για να ανασύρουν νερό.

 

 

 

nea moniΝέα Μονή:
Το μοναστηριακό συγκρότημα της Νέας Μονής, το επιφανέστερο μνημείο των μεσαιωνικών χρόνων στη Χίο, ιδρύθηκε στα μέσα του 11ου αι. με Βυζαντινή αυτοκρατορική χορηγία. Όταν ο Κωνσταντίνος ο Μονομάχος ανέβηκε στο θρόνο, ανοικοδομήθηκε το Καθολικό και στη συνέχεια διακοσμήθηκε με ψηφιδωτά. Το 1049 έγιναν τα εγκαίνια του ναού και οι εργασίες ολοκληρώθηκαν το 1055, επί της βασιλείας της Θεοδώρας (1055-1056).
Η Νέα Μονή είναι αποτελεί μνημείο διεθνούς σημασίας, αλλά επανειλημμένως καταστράφηκε τον 19ο αιώνα. Το 1822 λεηλατήθηκε από τους Τούρκους και επίσης καταστράφηκε από το σεισμό του 1881, ο οποίος προκάλεσε την κατάρρευση του τρούλου, της αψίδας του ιερού του καθολικού όπως επίσης και την καταστροφή πολλών μωσαϊκών. Στα νεότερα χρόνια έγιναν προσπάθειες για την αναστύλωση του μνημείου και τη διατήρηση των μωσαϊκών του καθολικού. Η Νέα Μονή ανήκει στα μνημεία που έχουν χαρακτηρισθεί ως Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς και προστατεύονται από την UNESCO.

21viglaΒίγλες:
Οι Βίγλες που υπάρχουν διάσπαρτες σε όλη την Χίο (ονομάζονται επίσης και Φρυκτωρίες) ήταν παρατηρητήρια σημαντικά για το αμυντικό σύστημα του νησιού από τις αρχές του 11ου αιώνα έως και τις αρχές του 19ου αιώνα μ.Χ.
Πρόκειται για κυλινδρικά κτίρια, των 12 έως 20 μέτρων ύψους, με 15 μέτρα διάμετρο.
Στο εσωτερικό τους, οι Βίγλες ήταν γεμάτες από μπάζα κατεδάφισης μέχρι τα 2/3 του ύψους τους. Αν ο Βιγλάτορας (παρατηρητής) έβλεπε ένα εχθρικό πλοίο ενημέρωνε τους άλλους βιγλάτορες ανάβοντας φωτιά τη νύχτα ή με σήματα καπνού τη μέρα έτσι ώστε οι κάτοικοι να έχουν χρόνο να προετοιμάσουν την άμυνά τους. Έτσι υπήρχαν ξύλα στο εσωτερικό της Βίγλας προκειμένου ο Βιγλάτορας να είναι ικανός να κάνει σήματα αμέσως.

 

 

Επίσης στην πόλη της Χίου μπορείτε:

 • να πιείτε καφέ στην Προκυμαία με θέα την θάλασσα (το λιμάνι της Χίου)
 • να κάνετε μια βόλτα στην Απλωταριά, το κέντρο της αγοράς της Χίου.
 • να βρείτε το βιβλιοπωλείο Πυξίδα στο μέσω περίπου της Απλωταριάς. Εκεί μέσα, μπορείτε να απολαύσετε τον καφέ σας στο Book Café ανάμεσα στα βιβλία και να διαλέξετε κάποιο από αυτά για συντροφιά.
 • να δοκιμάσετε τα προϊόντα μαστίχας τα οποία διατίθενται στο Book Café.

Ιστορία της Χίου

 

Η ιστορία της Χίου ξεκινάει από τους προϊστορικούς χρόνους , όταν κατοίκισαν το νησί οι Πελασγοί, στη συνέχεια οι Κάρες και οι Λέλεγες, οι Άβαντες και τέλος οι Ίωνες. Στο Άγιο Γάλας και στον Εμπορειό βρίσκουμε πληροφορίες για την πρώιμη Νεολιθική Εποχή (6.000-5.000 π.Χ.).

Ωστόσο οι ονομασίες για την Χίο έχουν την δική τους ιστορία.  Σύμφωνα με πολλούς, το όνομα «Χίος» προέρχεται από τον Χίο, τον γιο του Ποσειδώνα ή του Ωκεανού. Άλλα ονόματα με τα οποία κατά καιρούς προσδιόριζαν το νησί είναι: Οφιούσα, λόγω των πολλών φιδιών που έχει, Πιτυούσα λόγω των πολλών πεύκων στο βόρειο τμήμα του νησιού, Αριούσα εξαιτίας ενός δέντρου το «αριών», ένα είδος δρυός-πρίνου, Αιθάλη, Αρεθούσα.

Στα μέσα του 11ου αι π.Χ. οι Ίωνες δημιούργησαν τις αποικίες τους στη Χίο και σταδιακά διακρίθηκαν σε ικανούς έμπορους και ναυτικούς, καθώς και σε πρωτοπόρους στις τέχνες και τα γράμματα. Το έφορο έδαφος του νησιού σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες έκαναν ξακουστό το κρασί της Χίου.

Το 493 π.Χ. η Χίος κατακτείται από τους Πέρσες οι οποίοι κράτησαν πολλούς αιχμαλώτους. Το 479 π.Χ. τελικά ανεξαρτητοποιείται.

Η «σειρά» των Γενουατών να κατακτήσουν την Χίο ήρθε το 1346 και κράτησε για 2 αιώνες. Παρόλη την καταπίεση των ντόπιων, οι Γενουάτες οργάνωσαν και ανέπτυξαν το εμπόριο της μαστίχας και των εσπεριδοειδών.

Το 1566, η Χίος καταλήφθηκε από τους Τούρκους αν και οι Χιώτες κράτησαν τα προνόμιά τους λόγω της παραγωγής μαστίχας.

Το 1822 οι Χιώτες προετοιμάζουν την επανάστασή τους για να αποτάξουν τον Τουρκικό ζυγό. Τότε ο οθωμανικός στόλος, πλέει στην Χίο για να καταστείλει τον κίνδυνο της επανάστασης. Τελικά περισσότεροι από 40.000 άνθρωποι σφαγιάστηκαν και αιχμαλωτίστηκαν, ενώ η καταστροφή και το κάψιμο του νησιού κράτησε για 40 μέρες. Το γεγονός σημάδεψε το νησί και έγινε παγκοσμίως γνωστό ως «Η σφαγή της Χίου». Πολλοί ήταν οι καλλιτέχνες που εμπνεύστηκαν από την κατάσταση όπως ο γάλλος ζωγράφος Ντελακρουά με το έργο του «Η σφαγή της Χίου» και ο Βίκτορ Ουγκό.

Ένας ιδιαίτερα ισχυρός σεισμός το 1881, άφησε πίσω του πολλά θύματα και καταστροφές.

Η Χίος τελικα ελευθερώθηκε από τους Τούρκους στις 11/11/1912 όπου είναι και τοπική αργία.

Το 1922, ακολουθεί η Μικρασιατική Καταστροφή με αποτέλεσμα πολλοί μικρασιάτες να καταφύγουν στη Χίο και σταδιακά να ενταχθούν και να δημιουργήσουν νέους οικισμούς, όπως το Βαρβάσι.

Η Χίος είναι γενέτειρα πολλών επιφανών Ελλήνων, μεταξύ των οποίων είναι ο Αδαμάντιος Κοραής, ο Ανδρέας Συγγρός, ο Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος, ο Νεόφυτος  Βάμβας.

 

Τοποθεσία

Αποστάσεις

 • 9 χλμ από την πόλη της Χίου.
 • 6 χλμ από το Αεροδρόμιο.
 • 9.5 χλμ από το Λιμάνι.
 • 170 μ από την παραλία του Μέγα Λιμιώνα.
 • 3.3 χλμ από την παραλία του Καρφά.
 • 21 χλμ από την παραλια «Μαύρα Βόλια» μία από τις ωραιότερες της Ελλάδας.
 • 2χλμ από το χωριό «Θυμιανα» όπου θα βρείτε φαρμακείο, τράπεζα ταχυδρομείο , μίνι μάρκετ.
 • Στην παραλία του Μέγα Λιμιώνα θα βρείτε ταβερνάκια, καφετέριες.
 • 900 μ από το εκκλησάκι της Αγ. Ερμιόνης που βρίσκεται δίπλα στη θάλασσα.
 • Για την νυχτερινή σας διασκέδαση σας προτείνουμε τον Καρφά με τα μπαράκια πάνω στην παραλία.

Διαδρομές για Villa Maro - by Garmin

Chios-Megas Limnionas-Vavili-Chios(Χίος Μέγας Λιμνιώνας - Βαβύλοι - Χίος)

Chios-Pirgi-Limenas-Chios (Χίος-Πυργί - Λιμένα - Χίος)

Chios - Pelinnaion (Χίος - Πελινναίον)